stem!

| populair | controversieel | nieuw | voor | tegen | ongezien |

  • Kinderopvang

    ?

    Kinderopvang is een basisvoorziening en moet dus ook toegankelijk zijn voor de lage inkomens. Het is aan ouders zelf om te kiezen welke vorm van kinderopvang zij voor hun kinderen wensen: een crèche, een gediplomeerde gastouder of een bekende. Als ouders kiezen voor een bekende of gastouder, dan gaan wij er van uit dat zij zich vergewist hebben van de kwaliteit van de opvang. En dus willen wij af van de verplichte inschrijving bij een gastouderbemiddelingsbureau. Ouders hebben recht op kinderopvang voor de uren die zij werken: de uren van de minst werkende ouder plus eventueel wat reistijd.

    door GroenLinks2010
  • AOW

    ?

    De AOW is onmisbaar voor een lang en onbezorgd leven. GroenLinks wil onder druk van de vergrijzing de AOW hervormen tot een flexibele regeling waar mensen die eerder zijn begonnen, eerder stoppen. De AOW (algemene ouderdomswet) is een basispensioen voor alle Nederlanders van 65 jaar en ouder. De regeling stamt uit 1957. Vergeleken met toen leven Nederlanders steeds langer en krijgen ze minder kinderen. De kosten stijgen daardoor niet alleen; steeds minder werkende mensen moeten die kosten betalen. Al tientallen jaren maken deskundigen zich daarom zorgen over de betaalbaarheid van de AOW. GroenLinks wil de AOW sociaal, eerlijk en modern maken. GroenLinks koppelt daarom de leeftijd waarop mensen AOW krijgen aan het aantal jaren dat iemand heeft gewerkt. Iedereen krijgt na 45 jaar werken een AOW uitkering. Mensen die door overmacht – arbeidsongeschiktheid, werkloosheid of intensieve zorgtaken – niet kunnen werken, bouwen ook AOW op. Doordat GroenLinks de AOW koppelt aan het aantal gewerkte jaren, kunnen mensen die vroeg zijn begonnen al eerder stoppen. Zo beginnen de bouwvakker en de crècheleidster op hun 18e en zijn met 63 jaar al klaar. Dokters en advocaten studeren langer en werken daarom ook langer door. Op deze manier stimuleert GroenLinks dat iedereen meedoet. De plannen van GroenLinks leiden ertoe dat de arbeidsparticipatie omhoog gaat. GroenLinks wil het nieuwe AOW-plan in 2012 laten ingaan voor mensen die dan jonger zijn dan veertig jaar.

    door GroenLinks2010
  • Deeltijdwerk

    ?

    Om meer vrouwen naar de top te krijgen is het belangrijk dat we ons niet neerleggen bij de 60-uur aanwezigheidscultuur die in veel bedrijven heerst. Vrouwen én mannen zijn er bij gebaat als daar verandering in komt. Uit onderzoek blijkt dat 65% van de fulltime werkende mannen graag minder wil werken. Maar vanwege de carrièreschade doen ze het niet. GroenLinks staat voor ontspannen samen leven, ontspannen samen werken. Met de mobiele telefoon, email en internet én een flexibele werkhouding kan er veel meer in deeltijd gewerkt worden. Helaas staan veel managers daar negatief tegenover, zeker als het gaat om topfuncties. GroenLinks wil dat er meer voorlichting komt over het recht op deeltijdwerk. Daarnaast wil GroenLinks ook dat werknemers het recht krijgen op flexibele arbeidsuren en thuis werken. Dan kunnen ouders ’s middags met een kopje thee verhalen aanhoren en ’s avonds dat stuk afmaken.

    door GroenLinks2010
  • Brain drain

    ?

    Migratie is nadelig voor ontwikkelingslanden wanneer hun gediplomeerden massaal vertrekken om elders hun vak uit te oefenen. 4 op de 5 in Jamaica opgeleide artsen werken in het buitenland. In sectoren waar een brain drain dreigt mag Europa geen wervingscampagnes voeren onder geschoolde krachten. De EU moet met de regering van het land bespreken hoe zij tot een brain gain kan bijdragen, bijvoorbeeld door studenten op te leiden.

    door GroenLinks2010
  • Bijstand

    ?

    De bijstand geeft mensen die geen andere bron van inkomsten hebben een sociaal vangnet. Dat is een laag bedrag, en zeker ouders met kinderen in de bijstand vervallen in armoede. GroenLinks wil zorgen dat mensen een fatsoenlijk inkomen hebben. De beste weg daarheen is ervoor zorgen dat mensen kansen krijgen en weer aan de slag kunnen. GroenLinks wil de nadruk leggen op dat wat mensen wel kunnen en daar in investeren. Recht op goede scholing, werk en toegankelijke kinderopvang is essentieel. Met name de regionale opleidingscentra (roc’s), maar ook het voortgezet onderwijs, hogescholen en universiteiten moeten laagdrempelige leertrajecten aanbieden aan volwassenen en zo scholing beter faciliteren. Volwasseneneducatie kan een belangrijke rol spelen bij een succesvolle herintreding op de arbeidsmarkt van bijvoorbeeld bijstands­moeders. GroenLinks pleit voor de Wet investeren in mensen. De Wet investeren in mensen (WIM) bundelt de Wet werk en bijstand (WWB), Wet investeren jongeren (WIJ), Wajong en delen van de Wet sociale werkvoorziening (WSW) tot een nieuwe regeling waarin meedoen centraal staat. Kern van de WIM is dat iedereen die langer dan een jaar werkloos is en geen WW meer krijgt, een participatiecontract afsluit met de gemeente, tegen een vergoeding van het wettelijk minimumloon. Scholing, begeleiding, kinderopvang en deeltijdwerk maken ook deel uit van dit participatiecontract. Zo gaan mensen van werk naar werk, in plaats van werk naar bijstand.

    door GroenLinks2010
  • Arbeid en zorg

    ?

    Veel mensen combineren werk en zorgtaken, bijvoorbeeld voor jongere kinderen. Het combineren van arbeid en zorg is in de praktijk nog niet goed geregeld. GroenLinks wil een flexibele arbeidsmarkt waarin werk en zorg makkelijker te combineren zijn. GroenLinks wil toe naar een moderne arbeidsmarkt. Een arbeidsmarkt waar vrouwen én mannen de zorg voor kinderen en andere dierbaren kunnen combineren met een carrière waarin zij hun ambities kunnen waarmaken. GroenLinks wil af van de aanwezigheidscultuur en vaste werktijden en toe naar een carrière die meebeweegt met de levensloop van mensen. GroenLinks wil een kraamverlof van twee weken, een beter betaald ouderschapsverlof, en een langer zwangerschaps- en bevallingsverlof. Er komt een recht op thuiswerken voor 25% van de arbeidsweek als het werk dat toelaat. En ook mantelzorgers die niet voor familielieden zorgen maar bijvoorbeeld voor vrienden krijgen recht op zorgverlof. GroenLinks vindt het onvoorstelbaar dat in Nederland niet lukt, wat in bijna alle andere landen wel lukt, namelijk sluitende opvang voor schoolgaande kinderen. De wachtlijsten in Nederland zijn lang. Scholen, kinderopvangorganisaties en gemeenten wijzen allemaal naar elkaar in het oplossen ervan. De wachtlijsten moeten snel weg. Tegelijk wil GroenLinks dat de opvang op school plaats vindt. Nu besteedt 95% van de scholen de opvang uit. Waardoor er nog steeds met kinderen wordt gesleept. GroenLinks wil dat alle basisscholen brede scholen zijn waar er ruimte is voor sporten, kunst en drama na school. Met een huiskamer voor de leerlingen die willen chillen en een kantine voor de warme lunch. Uiteraard wordt de voorschoolse, tussenschoolse en naschoolse opvang verzorgd door deskundige pedagogische medewerkers.

    door GroenLinks2010
  • Arbeidsmigratie

    ?

    Het recht om in elk land van de Europese Unie te werken is een belangrijke verworvenheid van de Europese integratie. Brussel en Den Haag moeten wel meer doen om arbeidsmigratie in goede banen te leiden, illegale arbeid te bestrijden en oneerlijke concurrentie aan te pakken. Dat geldt ook voor arbeidsmigratie van buiten de EU. Poolse arbeidsmigranten mogen niet tegen Nederlandse werknemers worden uitgespeeld. Zij hebben recht op gelijk loon voor gelijk werk, normale arbeidstijden en fatsoenlijke huisvesting. Daar zet GroenLinks zich zowel in het Europees Parlement als in de Tweede Kamer voor in. Als de economie weer aantrekt zal ons land aan Polen, Roemenen en Bulgaren niet genoeg hebben om het werk gedaan te krijgen. Tegen 2011 stoppen er meer ouderen met werken dan er jongeren van school komen. Veel Oost-Europeanen keren terug naar hun land omdat de lonen daar stijgen. Ook in andere EU-landen zal de vergrijzing tot een groeiend aantal vacatures leiden. Het is hoog tijd dat de Europa de strijd om de kenniswerkers aanbindt met traditionele immigratielanden zoals de VS. Ook voor ongeschoold werk komt Europa handen tekort. Nu al zijn er 4 tot 8 miljoen illegaal werkende migranten in de EU. Ze maken huizen schoon of halen de oogst binnen. Een hardere aanpak van de werkgevers die illegalen uitbuiten kan de illegaliteit terugdringen. Daar heeft GroenLinks zich in het Europees Parlement sterk voor gemaakt. Zo krijgen de EU-landen zicht op de behoefte aan legale arbeidsmigranten. Dan kunnen meer mensen van buiten de EU een werkvergunning krijgen. Een Europees migratieloket biedt een alternatief voor de clandestiene oversteek naar Europa.

    door GroenLinks2010
  • Arbeidsongeschiktheid

    ?

    Als mensen volledig arbeidsongeschikt raken, is een goede uitkering vanzelfsprekend. GroenLinks wil een eerlijk beleid voor arbeidsongeschikten, waarbij de problemen worden aangepakt, in plaats van de mensen. GroenLinks wil werk maken van preventie, re-integratie en begeleiding. Mensen die volledig arbeidsongeschikt zijn krijgen een hogere uitkering. Mensen die geheel of gedeeltelijk worden goedgekeurd, krijgen een gepaste baan aangeboden. De focus ligt op wat je nog wel kan, niet wat je niet kan. De afgelopen jaren is het aantal arbeidsgehandicapten met een baan gedaald. GroenLinks wil dat middelgrote en grote bedrijven worden verplicht om een percentage gedeeltelijk arbeidsongeschikten in dienst te hebben. Zo komt er ruimte voor deze mensen op de arbeidsmarkt. Verder wordt het voor werkgevers makkelijker om gedeeltelijk arbeidsgehandicapten in dienst te nemen.

    door GroenLinks2010

.

voortgang stemmen 0

to save your progress please registreren or login

totaal voorstellen